Trauma- és stresszkezelés

Traumát okoznak mindazok az események, melyek lelkileg és érzelmileg mélyen érintenek és negatív hatást gyakorolnak ránk, lelki sérüléssel, megrázkódtatással járnak. A fizikai sérüléseket is természetesen traumának nevezzük – innen ered az orvosi traumatológia elnevezés is, melyet mindenki a tanult formáknak megfelelően kezel, ellát otthon, vagy ha súlyosabb orvoshoz fordul vele. Mindenki természetesen áll hozzá, és nem kérdőjelezi meg, hogy valójában tényleg kell-e foglalkozni vele. Egy lábtörés után, egy hét múlva, nem indulsz neki az erdőnek, hogy lefusd a kilométereidet, és senki nem is várja ezt el tőled.

A lelki traumákhoz valahogy még mindig más a hozzáállás... Egy fájdalmas veszteség, megrázkódtatás, gyász vagy megfélemlítés, bántalmazás, zaklatás és egyéb lelki sérülések következtében a bennünk zajló fiziológiás stressz reakciók és folyamatok egyediek, egyéniek és emiatt egyedi gyógyulási folyamattal kezelhetőek. Azonban a társadalom, a környezet elvárása az, hogy néhány nap alatt szedd össze magad és folytasd az életedet, a munkádat. Sírhatsz persze egy kicsit, de ne túl sokat. Fejezd ki az érzelmeidet – hiszen ezt már tudjuk, hogy nagyon fontos – de azért ne annyira, hogy ez másokat esetleg megzavarjon. Emiatt sírunk az autóban vezetés közben és a zuhany alatt tusolás közben és megtanuljuk elnyomni az érzelmeinket, szervezetünk stressz reakcióit, nem beszélünk a nyomasztó terheinkről, fájdalmainkról, hogy megfeleljünk a külső elvárásoknak.   

A feldolgozatlan érzelmi problémák és lelki sérülések azonban elraktározódnak mélyen a szervezetedben és krónikus egészségügyi problémákhoz vezethetnek. Az egyik gyakori kimenetele a PTSD, azaz poszttraumás stressz szindróma néven ismert mentális betegség. Melyről ma már tudjuk, hogy az agyban fizikai változásokat is létrehoz. Emiatt enyhe inger vagy félelemérzet hatására is beindulhat pánikreakció a szervezetben.  Emellett egyéb fizikai betegségek kiváltó oka is lehet a kezeletlen trauma, mint pl. szívbetegségek, elhízás, diabétesz, vagy rákbetegségek.
Gondos odafigyeléssel, tudatos hozzáállással megelőzhetőek a traumák utóhatásai. Az érzelmeid elnyomása és a stressz reakciók figyelmen kívül hagyása helyett választhatod a gyógyulás és felépülés útját. Javasolok néhány ötletet, amivel azonnal javíthatsz az állapotodon: mély és hosszú légzések, séta, gyorsgyaloglás, természet-járás, jóga vagy más fizikai gyakorlatok, meditációk, naplóírás és rendszeres baráti beszélgetések.   

Amennyiben úgy érzed, hogy segítségre van szükséged, egyeztessünk egy időpontot és gyengéd irányítással vezetlek a gyógyulás útján. Nyugodt és biztonságos környezetben, elfogulatlan és bizalmas légkörben tárjuk fel együtt a probléma gyökerét. A számodra leghatékonyabb és legelőnyösebb módszert alkalmazzuk az aktuális állapotodnak és igényednek megfelelően. A folyamat során különböző szempontokból közelítünk a gyógyulás felé, mely elvezet a megértéshez, ami az elfogadás előszobája. A gyakorlatok mély felismerésekkel lephetnek meg és rátalálhatsz olyan képességeidre, amelyeket talán még sohasem használtál. A gyakorlatias, támogató technikák és készségek beépülnek a tudatalattidba, így a későbbiekben is képes leszel előhívni a lelki egyensúlyod megőrzéséhez, a boldog és magabiztos életvezetéshez.

A leggyakrabban ismételt kérdés, hogy hányszor kell kezelésre mennem?
Nos, ez természetesen tőled függ, leginkább a személyiségi típusod határozza meg, hogyan adaptálódsz az új technikákhoz. Találkoztam már olyannal, aki egyetlen kezelés alkalmával olyan mélységbe engedte magát a tudatalattijába és képes volt felszínre hozni a szükséges információkat, mely átsegítette a megértés és elfogadás fázisán és tudatosan képes volt folytatni az útját a céljai felé.
Azonban az a tapasztalat, hogy az új készségeket, szokásokat és folyamatokat többször begyakoroljuk, hogy amikor igazán szükségünk van rá, képesek legyünk a tudatalattiból összekapcsolni az adott szituációval és magabiztosan folytatni az utunkat.

Kapcsolat

tablet
mobil