Jóga terápia

A jóga terápiák egyéni, a kliens igényeihez igazított találkozók, mely során személyre szabottan ötvözzük a légzőgyakorlatokat jóga pozíciókkal. Az egyén pillanatnyi állapotához igazítjuk a terápiát, mely alkalmat ad a testi érzetek és érzelmek feltárásához, mélyebb megértéséhez. Az adott állapot javításához szükséges területeken dolgozunk, legyen az fájdalom csökkentése, krónikus állapot javítása, stressz, lelki sérülés vagy egyéb érzelmi feszültség. A terápiák során megértett fizikai fájdalmakhoz, gyengeségekhez hozzákapcsoljuk az ezekhez tartozó érzelmeket, magyarázatokat. Megtanuljuk tudatosan észlelni a belsőnk fizikai és érzelmi jelzéseit. A szomatikus tapasztalások és gyakorlások készséggé alakulnak és ezeket a technikákat természetesen és automatikusan fogod használni a nyugalmi állapot eléréséhez. Kombináljuk a gyengéd erősítő- roboráló és nyújtó gyakorlatokat a test és lélek harmonizálása érdekében.

A jóga terápia trauma kezelő hatását már klinikai kutatások is alátámasztják. A különböző gyakorlatok a vegetatív idegrendszerre is hatnak és a paraszimpatikus idegrendszert táplálják, erősítik, melynek a funkciója a szervezetünk nyugalmi helyzetének visszaállítása és a regenerálás. Tudatos gyakorlással gátat szabhatunk a félelem ördögi kerekének és megteremthetjük a belső békénket.

Bessel Van der Kolk végezte az első klinikai kutatást a jóga hatásáról trauma kezelés területén. Tanulmányában egyértelműen leírja, hogy a PTSD gyógyítását hatékonyabban elősegíti a jóga, mint bármilyen más napjainkban használatos konvencionális kezelés a nyugati társadalmakban.

Az otthoni jógázáshoz találsz néhány terápiás jóga gyakorlatsort a YouTube csatornámon. 

Egy link példaként: https://www.youtube.com/watch?v=Pnlpg7clHuY

Egyéni terápiára, mélyebb folyamatokhoz, kérlek egyeztess velem időpontot!

Kapcsolat

tablet
mobil