Jóga – meditáció

A jóga terápiák egyéni, a kliens igényeihez igazított találkozók, mely során személyre szabottan ötvözzük a légzőgyakorlatokat, a meditációt jóga pozíciókkal. Az egyén pillanatnyi állapotához igazítjuk a terápiát, mely alkalmat ad a testi érzetek és érzelmek feltárásához, mélyebb megértéséhez. Az adott állapot javításához szükséges területeken dolgozunk, legyen az fájdalom csökkentése, krónikus állapot javítása, stressz, lelki sérülés vagy egyéb érzelmi feszültség. A terápiák során megértett fizikai fájdalmakhoz, gyengeségekhez hozzákapcsoljuk az ezekhez tartozó érzelmeket, magyarázatokat. Ez vezethet olyan belső mély felébredésekhez mely alapvetően befolyásolja az életünket. Kombináljuk az erősítő gyakorlatokat és a lazító gyakorlatokat a test és lélek harmonizálása érdekében.

Jóga előnyei: javítja a rugalmasságunkat miközben egészségesebbé teszi a gerincünket, a porcokat és ízületeket, erősiti az izmokat, javítja a vérkeringést, optimalizálja a pulzust, a vérnyomást, kedvező hatása van az immun-, nyirok-, ideg-, és hormonrendszerünkre, oldja a stresszt, a feszültséget és nyugtatja az egész testet. A jóga rendszeres gyakorlásával harmonizálhatjuk testi és lelki egészségünket.

Meditáció a jóga gyakorlat szerves része. Azonban a nyugati társadalmakban nagyon sok esetben találkozom azzal a helyzettel, hogy a jógát mint fizikai testmozgást alkalmazzák és a meditációt mint egy esetleges extra ‘ha van rá időm’ gondolatként kezelik. Ma már számtalan tudományos kutatás igazolja a meditáció előnyeit, lehetőségeit. Ha reggelenként csak 10 percet töltenél azzal, hogy csak magadra figyelsz, a  légzésedre, az érzeteidre és lelki állapotodra és a gondolat útján felkészíted magadat a napra, rövid időn belül éreznéd a jótékony hatásait. A meditáció a befelé fordulásról szól, a belső béke megtalálásáról, a nyugalomról és hogy hogyan találhatjuk meg a mindennapok forgatagában. A meditáció vallási hovatartozástól függetlenül gyakorolható és semmiféle misztikusság nem övezi. Leginkább a tudatos éberség az ami kifejezi miről is van szó. Számos formában gyakorolható, ülve, állva egyaránt. A meditációs tanfolyam keretében olyan technikákat alkalmazunk és gyakorlunk, melyeket a mindennapjaidba beépítve érezheted azok jótékony hatását.

Kapcsolódó videó

Kapcsolat

tablet
mobil